Cercetare stiintifica – Legatura dintre fundul cailor si navetele spatialeIn caz ca v-ati intrebat vreodata ce legatura are coada vacii cu stampila primariei, va trebui sa porniti o proprie cercetare stiintifica.
Dar din acelasi ciclu, astazi am primit un e-mail care m-a lasat masca:
Legatura dintre fundul cailor si naveta spatiala

Problema:
Ecartamentul standard al cailor ferate din Statele Unite este de 143.5 cm. Este un numar foarte ciudat. De ce se foloseste acest ecartament?

Pentru ca asa se construiau in Anglia , iar primele cai ferate din SUA au fost facute de englezi expatriati.
De ce construiau englezii asa?
Pentru ca primele cai ferate au fost facute de oamenii care construisera tramvaiele premergatoare trenului si acesta era ecartamenul folosit de ei.
Dar de ce se folosea la tramvaie acest ecartament?
Atunci cind au inceput sa se faca tramvaiele s-au folosit aceleasi scule si sabloane pe care le foloseau pentru a construi trasuri, iar la acestea, asta era spatierea rotilor.
Dar de ce aveau trasurile nevoie de aceasta distanta intre roti?
Ei bine, daca ar fi incercat sa foloseasca orice alta spatiere, rotile s-ar fi rupt in cele din urma pe vreunul din vechile drumuri din Anglia , pentru ca aceasta era departarea dintre santurile sapate de alte roti de-a lungul timpului.
Cine construise aceste drumuri?
Primele drumuri ce acopereau mari distante in Europa (si in Anglia) au fost construite de Roma Imperiala, pentru legiunile ei. Multe drumuri au fost folosite de atunci pina in ziua de azi. Iar carele de lupta romane au sapat primele santuri in ele, si dupa aceea toata lumea si-a potrivit rotile dupa ele, ca sa nu riste sa si le strice. De vreme ce carele de lupta erau facute de romani (sau la comanda lor) erau toate la fel in privinta standardelor.
Ecartamentul cailor ferate din Statele Unite de 143.5 cm deriva din specificatiile originale pentru carele de lupta romane. Birocratia este nemuritoare!
Astfel ca, daca vreodata va intilniti cu cine stie ce specificatii stranii si va intrebati “de unde fundu’ calului le-au scos astia?” este perfect posibil sa fie o intrebare corecta, pentru ca, de exemplu, carele de lupta romane erau facute astfel incit latimea lor sa fie cit fundurile celor doi cai.

Astfel am gasit raspunsul la intrebarea de la care am pornit initial.

Si acum partea interesanta. Cind privim naveta spatiala pe platforma ei de lansare, vedem doua rachete auxiliare atasate de rezervorul principal de combustibil. Acestea sunt “Solid Rocket Boosters” – SRB.
SRB-urile sunt facute de Thiokol la fabrica din Utah .
Inginerii care au proiectat SRB-urile ar fi vrut sa le faca mai mari in diametru, dar ele trebuiau transportate cu trenul de la fabrica pina la locul de lansare.
Calea ferata trece printr-un tunel in munti. SRB-urile trebuiau sa incapa in tunel.
Tunelul este facut pe masura caii ferate, care este la rindul ei cam cit dosurile a doi cai.
Astfel ca, una din trasaturile esentiale ale propulsiei celui mai puternic mijloc de transport din ziua de azi a fost determinata acum mai mult de doua mii de ani, de latimea standard a unui dos de cal.
Vodpod videos no longer available.

Advertisements

5 thoughts on “Cercetare stiintifica – Legatura dintre fundul cailor si navetele spatiale”

  1. si eu as vrea sa stiu cine este autorul.
   Din pacata sunt atatea chestii care circula pe net si din lipsa de “cunoastere” lumea omite sa specifice de unde aduna informatiile si uite asa se pierde urma autorului.
   Oricum daca isi recunoaste opera e liber sa anunte aici 🙂 si sa-i recunoastem meritele.

 1. Gresit

  Daca apelezi la un convertor de pe net 12.17 feets (diametrul declarat de specialisti pe net) face exact 370.9416 cm si nu 143.5 cm.

  “The SRBs are the largest solid- propellant motors ever flown and the first designed for reuse. Each is 149.16 feet long and 12.17 feet in diameter.

  Each SRB weighs approximately 1,300,000 pounds at launch. The propellant for each solid rocket motor weighs approximately 1,100,000 pounds. The inert weight of each SRB is approximately 192,000 pounds” sursa este science.ksc.nasa.gov/…/sts-newsref/srb.html

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s